Ευλογιά των πιθήκων: Με εξανθήματα ο τουρίστας στο «Αττικόν»

Ευλογιά των πιθήκων: Με εξανθήματα ο τουρίστας στο «Αττικόν»

 

Συναγερμός είχε σημάνει και στη χώρα μας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα για εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης κατά τους θερινούς μήνες.

Προς το παρόν, ο ιός έχει εντοπιστεί σε 14 χώρες – εκτός Αφρικής – με την Ελλάδα να μπαίνει στον κατάλογο, όπου έχουν εντοπιστεί δυνητικά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ  ανευρέθηκε στην Ελλάδα ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για έναν 29χρονο Βρετανό τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Το ζευγάρι βρισκόταν στην Κεφαλονιά, όταν ο 29χρονος εμφάνισε εξανθήματα. Για τη μεταφορά τους στήθηκε μεγάλη επιχείρηση με τους, τουρίστες να μεταφέρονται με C-130 στο «Αττικόν», όπου και νοσηλεύονται.

Ο 29χρονος άνδρας θα βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του Σωτήρη Τσιόδρα και της αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων Αναστασίας Αντωνιάδου.

Ο 29χρονος αξιολογείται λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων.
Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για τον 29χρονο

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση, τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε ειδική κάψουλα με το C-130.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν

πυρετό,
πονοκέφαλο,
μυικούς πόνους,
πρήξιμο στους λεμφαδένες,
ρίγη και
κόπωση

Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.