Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων κήρυξε ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων κήρυξε ο ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος. Το ανώτατο επίπεδο συναγερμού αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η ευλογιά των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και η δική του ψήφος ήταν αυτή που καθόρισε το αποτέλεσμα.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Mike Ryan, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.
Τα νέα συμπτώματα της νόσου

Νέα κλινικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων αναγνώρισε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21/7 στο The New England Journal of Medicine (NEJM).

Παρόλο που η σεξουαλική επαφή είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης που αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με οποιαδήποτε φυσική επαφή, μέσω των μεγάλων σταγονιδίων και δυνητικά μέσω των ρούχων και άλλων επιφανειών.