Ευλογιά τον πιθήκων: Συναγερμός μετά το δεύτερο κρούσμα

Ευλογιά τον πιθήκων: Συναγερμός μετά το δεύτερο κρούσμα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί μέσα σε λίγες μέρες δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται απομονωμένοι. Υπάρχει ανησυχία για ραγδαία μετάδοση της ασθένειας λόγω της άφιξης τουριστών στη χώρα μας από χώρες, όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι είναι δύσκολη η μετάδοση.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα – Τι να προσέξετε

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ πρόκειται για έναν 47χρονο άνδρα, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ισπανία. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε λίγες μέρες μετά το πρώτο περιστατικό, έναν 59χρονο, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Ο 47χρονος εμφάνισε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, με αποτέλεσμα οι γιατροί που τον εξέτασαν να υποψιαστούν ότι πρόκειται για ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: «Η νόσος μπορεί να γίνει ενδημική», λέει ο ΠΟΥ

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Ευλογιά των πιθήκων: Η εικόνα της διάδοσης των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από το map.monkeypox.global.health, τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ευρώπη.

Ο χάρτης διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο

Πιο συγκεκριμένα, στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με διασπορά της νόσου, προηγείται η Βρετανία με 366 επιβεβαιωμένα περιστατικά, δεύτερη είναι η Ισπανία με 275 και τρίτη η Πορτογαλία με 209 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΠΟΥ: Πόσο πιθανό είναι να γίνει πανδημία η ευλογιά των πιθήκων

Ακολουθούν:

Γερμανία (165)
Καναδάς (116)
Γαλλία (91)
Ολλανδία (60)
ΗΠΑ (47)
Ιταλία (31)
Βέλγιο (24)
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14)
Ελβετία (13)

Ευλογιά των πιθήκων: Τα οχτώ συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα τέσσερα βασικά ερωτήματα των επιστημόνων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θεωρούνται στενές επαφές κρούσματος;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα οχτώ συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

πυρετό
πονοκέφαλο
μυαλγίες
οσφυαλγία
λεμφαδενοπάθεια
ρίγος
εξάντληση
εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Σε ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ υπογραμμίζεται επίσης, πως παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.