Φαγούρα μετά την σεξουαλική επαφή: Που μπορεί να οφειλέται;

Φαγούρα μετά την σεξουαλική επαφή: Που μπορεί να οφειλέται;

Η κολπική φαγούρα είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί δεκάδες γυναίκες. Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που την προκαλούν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic μια ένοχη αιτία είναι η αλλεργία στη χρήση του σπερματοκτόνου ή του λατέξ στα προφυλακτικά. Σε αυτή την περίπτωση το καλύετρο που έχετε να κάνετε έιναι να αλλάξτε τον τύπο προφυλακτικών επιλέγοντας όσα δεν κατασκευάζονται από λάτεξ, αλλά από πολυουρεθάνη.

‘Αλλη αιτία είναι η εμφάνιση κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί από το σεξ. Η θεραπεία της λοίμωξης θα απαλύνει σίγουρα την κολπική φαγούρα. Το ΣΜΝ είναι προφανώς πολύ πιο σοβαρή περίπτωση και πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό, τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας.

Επίσης, μήπως χρησιμοποιείτε κάποιο νέο σαπούνι με άρωμα, ή κάποια νέα λοσιόν ή κάποιο νέο απορρυπαντικό; Καθένα από αυτά θα μπορούσε επίσης να είναι ο “ένοχος” για την κολπική φαγούρα.

Αν είστε άνω των 40 ετών, η φαγούρα μετά το σεξ μπορεί ακόμη και να είναι ένα σημάδι εμμηνόπαυσης, δεδομένου ότι η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του κολπικού ιστού.