Φαγούρα στις θηλές: Τι μπορεί να σημαίνει

Φαγούρα στις θηλές: Τι μπορεί να σημαίνει

 

Ανησυχία προκαλεί στις γυναίκες η φαγούρα στο στήθος και ειδικά στις θηλές. Οι αιτίες εμφάνισης του της φαγούρας στις θηλές είναι ποικίλες. Παρόλο που πολλές από αυτές δεν εμπνέουν καμία ανησυχία και θεραπεύονται εύκολα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν προσοχή όταν νιώθουν αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

«Το δέρμα του στήθους και ειδικά της θηλής και της θηλαίας άλω είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ακόμα και η τριβή τους πάνω στα ρούχα κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Είναι δηλαδή ένα συχνό σύμπτωμα που συνήθως δεν εμπνέει ανησυχία εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Σπανιότερα, ο κνησμός αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Paget και ο καρκίνος του μαστού. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια και γι’ αυτό κάθε ενόχληση στους μαστούς και στις θηλές θα πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να κινητοποιεί τις ασθενείς προς αναζήτηση ιατρικής συμβουλής».

Οι πιο συχνές αιτίες

Τριβή

Η τριβή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ύπαρξης κνησμού και προκύπτει όταν υφάσματα τρίβονται στις θηλές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο. Μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κνησμό από τριβή έχουν οι γυναίκες που δεν φορούν στηθόδεσμο.

Η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τον κνησμό ή η διακοπή τους, η εύρεση εναλλακτικών λύσεων (π.χ. χρήση αθλητικού σουτιέν) και η χρήση αντισηπτικών κρεμών (για την αποφυγή μολύνσεων) επιλύουν το πρόβλημα.

Φαγούρα στις θηλές: Έκζεμα

Όταν προσβάλλει το στήθος, ο κνησμός είναι αισθητός κυρίως στις θηλές ή και τη θηλαία άλω (τη σκουρότερη περιοχή γύρω από τη θηλή), καθώς επίσης κάτω ή ανάμεσα στους μαστούς.

Για την εμφάνιση του εκζέματος έχουν ενοχοποιηθεί τα σαπούνια, ενώ ορισμένες μορφές του οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε επαφή με κάποια προϊόντα ή υλικά.

Η θεραπεία έγκειται:

στην αποφυγή των συνηθειών που προκαλούν ή επιδεινώνουν την αντίδραση,

στην αποφυγή του ξυσίματος, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση,

στην εντατική ενυδάτωση του δέρματος και στη

χρήση τοπικών στεροειδών ή μη στεροειδών φαρμάκων

Μύκητες

Μερικές φορές ο κνησμός στη θηλή προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, για την οποία ευθύνεται συνηθέστερα ο μύκητας Candida albicans. Οι θηλάζουσες μητέρες είναι πιο ευάλωτες, όπως και οι γυναίκες με κολπική μυκητίαση και όσες λαμβάνουν αντιβίωση.

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης, εκτός από τον κνησμό, περιλαμβάνουν:

έντονο και βαθύ πόνο, αίσθημα καύσου, ευαισθησία, αλλαγή του χρώματος της θηλής και της θηλαίας άλω, η οποία μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα.

Η θεραπεία για τη μυκητίαση περιλαμβάνει τη χρήση αντιμυκητιασικών κρεμών και φαρμάκων από το στόμα και το καλό σκούπισμα μετά από το μπάνιο για την αποφυγή της υγρασίας.

Νόσος του Paget και καρκίνος μαστού

Η νόσος Paget της θηλής είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που έχει παρόμοια συμπτώματα με το έκζεμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο κνησμός, το άλγος, το φολιδωτό εξάνθημα, το αίσθημα καύσου και η ευαισθησία. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία ή κίτρινες εκκρίσεις.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/fagoyra-stis-thiles-ti-mporei-na-kryvei/