Τα φάρμακα κατά του καπνίσματος δεν προκαλούν κατάθλιψη

Τα φάρμακα κατά του καπνίσματος δεν προκαλούν κατάθλιψη

Οι δραστικές ουσίες βαρενικλίνη και βουπροπριόνη που χορηγούνται για την διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, ανησυχία και αυτοκτονικές σκέψεις.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων μετά από ανησυχίες που είχαν εκφράσει ομάδες καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των φαρμακευτικών ουσιών που συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Ρομπερτ Ανθενελλι, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 8.000 άτομα, 18-75 ετών. Οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα και ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα. Οι μισοί είχαν ιστορικό ή ενεργή ψυχιατρική πάθηση, όπως διαταραχή διάθεσης, ανησυχία, ψυχωτική ή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ οι μισοί εξ αυτών έπαιρναν και σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: είτε να πάρουν βαρενικλίνη ή βουπροπριόνη, να χρησιμοποιήσουν επιθέματα νικοτίνης ή να πάρουν ανενεργό φάρμακο.

Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν για τυχόν προβλήματα ψυχική υγείας (όπως επιθετικότητα, πανικός, ανησυχία, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και ταραχή) κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θεραπείας και έξι μήνες μετά το τέλος της.

Μεταξύ εκείνων χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στη συχνότητα των ψυχικών προβλημάτων και στις τέσσερις ομάδες. Ενώ όπως ήταν αναμενόμενο περισσότερα ψυχικά προβλήματα καταγράφηκαν στα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, και πάλι και στις τέσσερις ομάδες.