Φάρμακο αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

Φάρμακο αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. Δύο μελέτες του nivolumab δείχνουν όφελος ως προς την τριετή επιβίωση σε ασθενείς με προηγουμένως αντιμετωπισμένο, προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη CheckMate – 017, μια μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με προηγουμένως αντιμετωπισμένο NSCLC εκ πλακωδών κυττάρων, το 16% των ασθενών που έλαβαν nivolumab παρέμεναν εν ζωή στα τρία έτη έναντι 6% των ασθενών που έλαβαν δοσεταξέλη.

Στη μελέτη CheckMate – 057, μια μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με προηγουμένως αντιμετωπισμένο NSCLC εκ μη πλακωδών κυττάρων, το 18% των ασθενών που έλαβαν nivolumab παρέμεναν εν ζωή στα τρία έτη έναντι 9% των ασθενών που έλαβαν δοσεταξέλη.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας 2017 στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η Enriqueta Felip, M.D., επικεφαλής της Ομάδας Θωρακικών Όγκων στο Ινστιτούτο Ογκολογίας Vall d’Hebron, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας σχολίασε: «Tο nivolumab αποτελεί ήδη καθιερωμένη θεραπεία για τον προηγουμένως αντιμετωπισμένο, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως της ιστολογικής έκφρασης του όγκου, επιδεικνύοντας διαρκή, μακροχρόνια επιβίωση σε δύο βασικές μελέτες Φάσης 3. Τα δεδομένα από τις μελέτες CheckMate -017 και CheckMate -057 εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αδιαμφισβήτητο και διατηρούμενο όφελος στην επιβίωση που καταδεικνύεται με το nivolumab σε αυτούς τους ασθενείς, ακόμη και μετά από τρία χρόνια. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για την κλινική κοινότητα και αντιπροσωπεύουν δεδομένα από τη μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης που έχει αναφερθεί για έναν αναστολέα του PD-1 έναντι της χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της θεραπείας δεύτερης γραμμής του NSCLC».

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν 1,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο NSCLC αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους της νόσου και αναλογεί περίπου στο 85% όλων των διαγνώσεων. Περίπου το 25% έως 30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα είναι καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων, ενώ ο NSCLC εκ μη πλακωδών κυττάρων αναλογεί περίπου στο 50%-65% όλων των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Παγκοσμίως, το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη για τον NSCLC Σταδίου Ι κυμαίνεται μεταξύ 47% και 50%, ενώ για τον NSCLC Σταδίου IV το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη πέφτει στο 2%.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου