Φάρμακο για αιμορραγίες σώζει από το εγκεφαλικό

Φάρμακο για αιμορραγίες σώζει από το εγκεφαλικό

Ενα φάρμακο που ως σήμερα χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες με «βαριά περίοδο» (μηνορραγία) αποδεικνύεται σωτήριο για τους ασθενείς που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζει νέα μελέτη του πανεπιστημίου Νότιγχαμ. Το αντιαιμορραγικό τρανεξαμικό οξύ, που χρησιμοποιείται σε μορφή χαπιού από γυναίκες με έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο και σε ενέσιμη μορφή σε ανεξέλεγκτη αιμορραγία μετά τον τοκετό ή ύστερα από τραύμα, αναμένεται να ωφελήσει τους ανθρώπους που παθαίνουν αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Όπως αναφέρει η «Δημοκρατία», στο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο και αιμορραγεί σχηματίζοντας αιμάτωμα. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εγκεφαλικών και συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες θανάτου και εμφάνισης αναπηριών (κινητικά, προβλήματα στην ομιλία κοκ).

Με το φάρμακο που προαναφέρθηκε ωστόσο οι γιατροί μπορούν να ανακόψουν την αιμορραγία και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου τις πρώτες ημέρες μετά το επεισόδιο.

Αν και η μελέτη, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.325 ασθενών εκ των οποίων οι μισοί έλαβαν το φάρμακο και οι άλλοι μισοί πήραν placebo, δεν κατάφερε να εντοπίσει μείωση και στα ποσοστά της αναπηρίας σε διάρκεια τριών μηνών από το επεισόδιο, οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά του εγκεφαλικού.

«Η δουλειά μας στο μέλλον θα πρέπει να εστιαστεί στο να πηγαίνουμε τους ασθενείς εγκαίρως στο νοσοκομείο ώστε να λαμβάνουν νωρίτερα τη θεραπεία – εντός τριών με τεσσάρων ωρών» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nikola Sprigg. Τα αποτελέσματα της μελέτης έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό, καθώς έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο θεραπευτικό κενό. Ως σήμερα οι υπάρχουσες θεραπείες για το αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πολύ περιορισμένες.

Ωστόσο, αυτό το σχετικά φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο γεννά ελπίδες ότι θα μπορεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον να σώζει ζωές ή να βελτιώσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση από αυτό το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου.