Φάρμακο για την επιληψία προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά

Φάρμακο για την επιληψία προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά

Το φάρμακο valrpoate για την επιληψία, είναι υπεύθυνο για «σοβαρές δυσπλασίες» σε 2.150 έως 4.100 παιδιά στη Γαλλία από τότε που το φάρμακο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη χώρα το 1967, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Οι γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της επιληψίας, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με συγγενείς δυσπλασίες, ανέφερε η έκθεση, που εκδόθηκε από κοινού από τη γαλλική εθνική υπηρεσία ασφαλείας φαρμάκων (ANSM) και την εθνική υπηρεσία ασφάλισης υγείας.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει την εξαιρετικά τερατογόνο» δηλαδή ικανή να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, «φύση του valproate» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μαχμούντ Ζουρέικ, επιστημονικός διευθυντής του ANSM και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Το ποσοστό περίπου 3.000 σοβαρών δυσπλασιών είναι πολύ υψηλό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα.

Οι τύποι γενετικών ανωμαλιών που αποδίδονται στο φάρμακο συμπεριελάμβαναν την σπειροειδή διόγκωση – μια κατάσταση κατά την οποία ο νωτιαίος μυελός δεν σχηματίζεται σωστά και μπορεί να προεξέχει από το δέρμα – καθώς και ελαττώματα της καρδιάς και των γεννητικών οργάνων.

Ο κίνδυνος αυτισμού και αναπτυξιακών προβλημάτων βρέθηκε επίσης υψηλότερος και θα ποσοτικοποιηθεί σε μια έκθεση παρακολούθησης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.