Φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους πριν από την χημειοθεραπεία πρόσβαση στο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη – την οξική αμπιρατερόνη- που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) συνέστησε τελικά την χρήση της οξικής αμπιρατερόνης πριν από την χημειοθεραπεία για την θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού υποτροπιάζοντος μετά την ορμονοθεραπεία καρκίνου του προστάτη (mCRPC). Η απόφαση σημαίνει ότι οι επιλέξιμοι ασθενείς του NHS (Eθνικού Συστήματος Υγείας) στην Αγγλία θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη πριν από την χημειοθεραπεία, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ήδη διαθέσιμο στους άνδρες σε 95 χώρες παγκοσμίως.

Στην Τελική Απόφαση Αξιολόγησης (FAD) του, το NICE συμπέρανε ότι η οξική αμπιρατερόνη έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας για χρήση πριν από την χημειοθεραπεία σε άνδρες με mCRPC. Το NICE χρειάστηκε περισσότερα από τρία χρόνια για να συστήσει μια θεραπεία που ήταν διαθέσιμη επί αρκετά χρόνια ως συνηθισμένη θεραπευτική αντιμετώπιση πριν από την χημειοθεραπεία στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανόμενης της Γαλλίας και της Γερμανίας – και είχε εγκριθεί για χρήση στο NHS στην Σκωτία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος, η Janssen πρότεινε αρκετές διαφορετικές λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο NHS της Αγγλίας και στο NICE ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση της αμπιρατερόνης για κανονική χρήση και να αφαιρεθεί από το Ταμείο Αντικαρκινικών Φαρμάκων (Cancer Drug Fund), ελευθερώνοντας πόρους για άλλα καινοτόμα νέα φάρμακα.

Ο Mark Hicken, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, δήλωσε: «Αυτή η εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη αλλά ευπρόσδεκτη απόφαση σημαίνει ότι οι ασθενείς στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους την δυνατότητα κανονικής πρόσβασης σε αυτό το καινοτόμο αντικαρκινικό φάρμακο στο NHS, αποκτώντας την ίδια δυνατότητα με τους ασθενείς πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είχαν ήδη πρόσβαση στην οξικη αμπιρατερόνη ως επιλογή πριν από την χημειοθεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια. Εργαστήκαμε ακούραστα επί αρκετά χρόνια για να εξασφαλίσουμε ότι η οξική αμπιρατερόνη, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εμφανίζει οφέλη ως προς την μακροπρόθεσμη επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών, θα καταστεί ευρέως διαθέσιμη στους άνδρες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή δεν την επιθυμούν και είμαστε ευτυχείς διότι αυτοί οι ασθενείς έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα».