Φάρμακο σταματά το Αλτσχάιμερ;

Φάρμακο σταματά το Αλτσχάιμερ;

Ενα πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ αποδεικνύεται ότι είναι η θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο! Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρώτη κλινική δοκιμή της αντουκανουμάμπης (aducanumab), ενός νέου φαρμάκου αντισωμάτων, το οποίο εμφανίστηκε να απομακρύνει τη συγκέντρωση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο και να σταματά τη νόσο σε ασθενείς που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια.

Το φάρμακο περιέχει ένα αντίσωμα, το οποίο οι ερευνητές έλαβαν από τον οργανισμό ηλικιωμένων με αντίσταση στη νόσο. Αυτό διαθέτει την ικανότητα να προσκολλάται στις συγκεντρώσεις της αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα ανοσοκύτταρα μικρόγλοια να έρχονται και να τις «καθαρίζουν». Στην κλινική δοκιμή σε 165 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature», οι πλάκες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί έπειτα από έναν χρόνο σε όσους λάμβαναν μηνιαία ένεση με την ουσία. Και μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θεραπείας είχε σταματήσει να προχωρά η ασθένεια.

Επειδή και άλλες θεραπείες αντισωμάτων έχουν αποδειχθεί λιγότερες αποτελεσματικές σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, η αντουκανουμάμπη δοκιμάζεται ήδη σε δύο κλινικές δοκιμές σε συνολικά 2.700 ασθενείς ανά τον πλανήτη. Οταν ολοκληρωθούν, το 2020, εφόσον αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό το σκεύασμα -που αναπτύσσουν οι εταιρείες Biogen και Neurimmune- θα μπορούσε να αρχίσει η εμπορική διάθεσή του. Οι επιστήμονες θα πρέπει επίσης να δώσουν λύση και στην παρενέργεια της συγκέντρωσης υγρού στον εγκέφαλο, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Εφόσον αυτά επιτευχθούν, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μελλοντικά να χορηγείται προληπτικά, όπως περίπου οι στατίνες κατά της καρδιοπάθειας!