Φάτε σοκολάτα για μυαλό ξυράφι!

Φάτε σοκολάτα για μυαλό ξυράφι!

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία χάρη στις φλαβονόλες που περιέχονται στο κακάο.

Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Nutrition», έδειξε ότι η κατανάλωση λίγης σοκολάτας έπειτα από μία νύχτα αγρύπνιας εξουδετερώνει πλήρως τη νοητική διαταραχή που μοιραία αναπτύσσεται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, ενώ οφέλη φαίνεται να αποκομίζουν και όσοι πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου ή εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες.

Επιπλέον, στους νεαρούς και υγιείς ενηλίκους λίγη σοκολάτα φαίνεται να βελτιώνει τις επιδόσεις σε ιδιαίτερα απαιτητικά νοητικά τεστ, αν και στα λιγότερο απαιτητικά δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαιτέρως.

Στους ηλικιωμένους, η κατανάλωση λίγης σοκολάτας έχει διερευνηθεί κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση (σε καθημερινή κατανάλωση από 5 συνεχείς ημέρες έως και 3 μήνες) και επίσης έχει διαπιστωθεί ότι είναι ωφέλιμη.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η ικανότητα προσοχής, η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, η λειτουργική μνήμη και η ευφράδεια του λόγου επηρεάζονται σημαντικά από λίγη σοκολάτα, αλλά κυρίως στους ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης ή άλλες ήπιες διαταραχές στις νοητικές δεξιότητές τους.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι «όπως έχουν δείξει και προγενέστερες αναλύσεις, η συστηματική κατανάλωση κακάου και σοκολάτας μπορεί να παρέχει σημαντικά νοητικά οφέλη»,αναφέρουν οι ερευνητές. «Ωστόσο πάντοτε πρέπει να έχουμε κατά νου και τα δυνητικά μειονεκτήματά της που πηγάζουν από την περιεκτικότητά της σε διεγερτικά συστατικά όπως η καφεΐνη και στην προσθήκη ουσιών που μειώνουν την θρεπτική αξία της, όπως η ζάχαρη».