Χυμό ή φρέσκα φρούτα: Τι να επιλέξω για το παιδί;

Χυμό ή φρέσκα φρούτα: Τι να επιλέξω για το παιδί;

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους νέους γονείς και όχι μόνο είναι η διατροφή των παιδιών τους. Πολλές φορές αναρωτιούνται τι είναι σωστό να δώσουν στο παιδί τους να φάει ή να πιει.

Η απάντηση έρχεται από την Αμερικανική παιδιατρική Εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι τα φρούτα έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των χυμών:περιέχουν φυτικές ίνες που δεν βρίσκονται στο χυμό εκτός και αν έχει παρασκευασθεί στο μπλέντερ μαζί με την φλούδα του.

Οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά οτι οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό του παιδιού αφού επιταχύνουν τον κορεσμό και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους της κακής χοληστερίνης.

Από την άλλη ενδεχομένως οι χυμοί να περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, που δεν έχουν τα φρούτα .Έτσι η υπερκατανάλωση τους κρίνεται ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα παιδιά αφού ενοχοποιούνται για την εμφάνιση παχυσαρκίας, τερηδόνας διάρροιας και άλλων γαστρεντερολογικών προβλημάτων.

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων χυμού φρούτων δεν επηρεάζει το βάρος ενός παιδιού αλλά οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι οι χυμοί φρούτων περιέχουν θερμίδες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι εάν επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας χυμό, επιλέξτε 100% χυμό φρούτων αντί για ζαχαρούχο χυμό ή χυμούς φρούτων κοκτέιλ. Σερβίρετε το χυμό σε ένα ποτήρι – όχι σε μπουκάλι – για να αποφευχθεί η φθορά των δοντιών.