Γ. Τούντας: «Με τα λίγα κρούσματα που έχουμε η ανοσία στον ιό είναι περιορισμένη»

Γ. Τούντας: «Με τα λίγα κρούσματα που έχουμε η ανοσία στον ιό είναι περιορισμένη»

Tην ανησυχία του για τον κίνδυνο επανεισαγωγής του κορονοϊού από τη μία χώρα στην άλλη εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τούντας« ζούμε πια σε μια πανικοβλημένη κοινωνία, οι μετακινήσεις είναι μέρος όχι πια του τρόπου ζωής μας αλλά και της οικονομίας μας και ειδικά η χώρα μας η οποία είναι μία τουριστική χώρα και η οικονομία της εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, είναι με ανοιχτές τις πύλες στην είσοδο πολλών επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου, και αυτό αποτελεί μία απειλή πολύ περισσότερο προς την Ελλάδα επειδή έχουμε λίγα κρούσματα και πιστεύω  ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε λίγα κρούσματα, δεν θα έχουμε αναπτύξει  και την ανοσία που αφήνει η αρρώστια αυτή στον πληθυσμό, θα έχουμε δηλαδή περιορισμένη ανοσία, αυτό μας κάνει ακόμα πιο εκτεθειμένους σε εισαγόμενες περιπτώσεις εισβολής του ιού και για αυτό πρέπει να ζυγίσουμε με πολλή προσοχή τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε στο μέλλον, δηλαδή τη  συζήτηση για την αποκλιμάκωση των μέτρων, η οποία είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή να γίνει ».

Παράλληλα ο κ. Τούντας  χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση αποκλιμάκωσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, δημιουργεί μία αίσθηση εφησυχασμού ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα, ενώ δεν το έχουμε ξεπεράσει, προθέτοντας ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τις επόμενες εβδομάδες.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι εκθετικός, δεν σημαίνει ότι  έχουμε ελέγξει την επιδημία, σημείωσε ο κ. Τούντας, συνιστώντας σε συναδέλφους τους να αποφεύγουν να προτείνουν από τώρα την τροποποίηση των μέτρων διότι αυτό κλονίζει, όπως ισχυρίστηκε την εμπιστοσύνη στην πολιτεία και είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ως προς την ανάγκη συμμόρφωσης των μέτρων, που πρέπει να δείξουμε και όπως έχουμε δείξει μέχρι τώρα στις εντολές και στις οδηγίες για τα μέτρα της πολιτείας.

Επιμέλεια: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου