Γεγονότα που προκαλούν στρες , όπως οι φωτιές, γερνούν τον εγκέφαλο!

Γεγονότα που προκαλούν στρες , όπως οι φωτιές, γερνούν τον εγκέφαλο!
Γεγονότα που βιώνουμε και μας ταράζουν, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και γήρανση του εγκεφάλου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκώνσιν μελέτησαν 1.320 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, για να εξετάσουν πόσο επηρεάζουν οι αντιξοότητες της ζωής την υγεία του εγκεφάλου.
Ετσι, εντόπισαν 27 γεγονότα που είναι τόσο επιβλαβή, ώστε ακόμα και ένα να έχει βιώσει κανείς, μπορεί να παρουσιάσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, η οποία ενδέχεται να ανοίγει το δρόμο για εκδήλωση άνοιας αργότερα στη ζωή.
Οι βλάβες αυτές μπορεί να αρχίσουν και από την παιδική ηλικία. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην παιδική ή εφηβική ηλικία, τα γεγονότα που μπορεί να «αποτυπωθούν» στον εγκέφαλο είναι: η επανάληψη μιας σχολικής χρονιάς, η απομάκρυνση από το σπίτι, η ανεργία, ο αλκοολισμός και η χρήση ουσιών από τον γονιό, η εγκατάλειψη του σχολείου, η ολιγοήμερη ή οριστική αποβολή από το σχολείο.
Σε οποιαδήποτε ηλικία, βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν: η εγκατάλειψη των πανεπιστημιακών σπουδών, η απόλυση, η μακροχρόνια ανεργία, ο θάνατος συγγενικού προσώπου (γονιός, αδελφός, παιδί), το διαζύγιο των γονέων, η απιστία του/της συντρόφου, τα προβλήματα με τα πεθερικά, ένα σοβαρό ατύχημα του παιδιού, η απώλεια της οικίας εξαιτίας φυσικού φαινομένου ή φωτιάς, η σωματική ή σεξουαλική επίθεση, η χρεοκοπία, η απώλεια περιουσίας.
Οπως τονίζουν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές είχαν περάσει τα περισσότερα τέτοιου είδους προβλήματα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.
Το πως ακριβώς θα μπορούσε το στρες να βλάψει τον εγκέφαλο δεν είναι γνωστό, αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μέγκαν Τσίλσντορφ είπε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως ευθύνεται η έντονη φλεγμονή που προκαλεί το στρες και η οποία είναι γνωστό ότι επιφέρει πολλές βλάβες στους ιστούς.
Share Button