Για κατάρρευση των νοσοκομείων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Για κατάρρευση των νοσοκομείων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πλέον ορατος, και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις τον προσεχή Οκτώβριο. Αποδίδουν δε το τραγικό περιστατικό στο Δαφνί στην έλλειψη προσωπικού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία κινδυνεύουν με black-out εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελεχωσης τους.

«Το προσωπικότων νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης. Τα ταμεία είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διακόπτουν τις προμήθειες και εξαιτίας αυτού να αναστέλλονται χειρουργεία, να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τη τελευταία πενταετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ 17.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι το τελευταίο τρίμηνο, με στόχο να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κι ενώ έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένα άτομο.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών, ενώ το καλοκαίρι, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς είναι 26.347, στους οποίους καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους)» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ όμως δεν βλέπει με καλό μάτι την κίνηση αυτή, αφού πιστεύει ότι «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Οκτώβριο, προκειμένου, όπως σημειώνει «να αποτρέψει τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης».