Γιάννης Οικονόμου σε ΕΙΝΑΠ: Δεν αντιδικώ με εκείνους που σώζουν ανθρώπινες ζωές

Γιάννης Οικονόμου σε ΕΙΝΑΠ: Δεν αντιδικώ με εκείνους που σώζουν ανθρώπινες ζωές

Επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου εξαπέλυσε η ΕΙΝΑΠ. Αφορμή δηλώσεις του σχετικά με τις «πρόχειρες» ΜΕΘ που διαμορφώνονται στο ΕΣΥ. «Δεν αντιδικώ με εκείνους που δίνουν τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», απάντησε ο κ. Οικονόμου στην ΕΙΝΑΠ.

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά), κατήγγειλε πως την ευθύνη για το φαινόμενο έχουν οι αρμόδιοι και όχι οι γιατροί. Εγκαλούσε, δε, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις αναφορές του περί λειτουργίας τους με βάση τα πρωτόκολλα και περί απόφασης των γιατρών για μεταφορά των ασθενών.

Στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου διέπραξε μέγιστο ατόπημα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σοβαρότατο θέμα των πολλών ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αλλά και για το θέμα των κυβερνητικών αρμοδίων που ονόμαζαν ως δήθεν ΜΕΘ πρόχειρες πτέρυγες, δήλωσε επί λέξη:

‘Κάθε κλίνη που προστίθεται στο ΕΣΥ λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα, τις τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν και εγκρίνουν κάθε φορά οι αρμόδιοι’, ‘η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν’, ‘όταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ, είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλη διαθέσιμη κλίνη. Για να μεταφερθεί θα πρέπει να είναι εφικτή και η δυνατότητα. Και αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες’.