Γιατί οι άνδρες πρέπει να τρώνε ντομάτες; Έρευνα

Γιατί οι άνδρες πρέπει να τρώνε ντομάτες; Έρευνα

Οι άνδρες που τρώνε πολλές ντομάτες έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δερματικούς καρκίνους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Οχάιο (OSU), σε γενετικά τροποποιημένα και ανοσοκατασταλμένα ποντίκια, τα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινά ντομάτα στη διατροφή τους, μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν 50% λιγότερους όγκους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν λάμβαναν ντομάτα στη διατροφή τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το πόρισμα προέκυψε μόνο στα αρσενικά ποντίκια και όχι για τα θηλυκά! Οι ερευνητές αποδίδουν τη δράση αυτή στα καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στις ντομάτες και σχηματίζουν στον οργανισμό λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, υπεύθυνη και για το κόκκινο χρώματα της ντομάτας.

Για το λυκοπένιο μάλιστα έχει αναφερθεί ότι δρα προστατευτικά και για τον προστάτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και παλαιότερες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν πολύ πάστα τομάτας εμφανίζουν σπανιότερα ηλιακά εγκαύματα, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στο δέρμα, προστατεύοντάς το από τις επιδράσεις της UV. Ωστόσο τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο πιθανώς συμμετέχουν και άλλα συστατικά τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Share Button