Να γιατί οι άντρες διαθέτουν καλύτερο προσανατολισμό

Να γιατί οι άντρες διαθέτουν καλύτερο προσανατολισμό

Μπορεί πολλά να έχουν ειπωθεί για τις στερεοτυπικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αντρικός εγκέφαλος λειτουργεί όντως με τελείως διαφορετικό απ’ ότι ο γυναικείος και το αντίστροφο. Το μυστικό κρύβεται στη διαφορετική νευρωνική συνδεσιμότητα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ραγκίνι Βέρμα του Τμήματος Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τη «συνδεσμολογία» σχεδόν 1.000 εγκεφάλων (521 κοριτσιών-γυναικών και 428 αγοριών- ανδρών), ηλικίας οκτώ έως 22 ετών.
Η συγκριτική απεικόνιση -μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ μεταξύ των δύο φύλων- έδειξε ότι στον αρσενικό εγκέφαλο υπάρχουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ του μπροστινού και του οπίσθιου μέρους κάθε ημισφαιρίου ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι δομημένος, έτσι ώστε να διευκολύνει τη διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων. Ενώ, ο θηλυκός εγκέφαλος έχει σαφώς μεγαλύτερη «συνδεσιμότητα» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου, γεγονός  που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.
Αυτή η διαφορετική νευρωνική βάση εξηγεί γιατί οι άνδρες υπερέχουν σε ορισμένα πράγματα και οι γυναίκες σε άλλα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά μέσο όρο οι άνδρες μαθαίνουν και εκτελούν καλύτερα μια μεμονωμένη εργασία, όπως να κάνουν ποδήλατο ή να προσανατολίζονται στον χώρο. Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν καλύτερη προσοχή, ανώτερη μνήμη και συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα εφοδιασμένες για εργασίες που απαιτούν να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να βρεθούν λύσεις μέσα από ομαδική εργασία.
Ζήτω η διαφορετικότητα!