Γιατί οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;

Γιατί οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;

Με την επιλογή σας, ως γονείς, να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, θέτετε σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο το παιδί , αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Αυτό πρέπει να λένε οι γιατροί στους γονείς, που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή  την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το ποσοστό των γονέων που προσέρχεται  στα ιατρεία με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό για την ασφάλεια των εμβολίων αυξάνεται, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς να κερδίσουν το στοίχημα και να τους  πείσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.  Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό, όπως είπε,  που είναι κάθετα αντίθετοι με τον εμβολιασμό. «Δυστυχώς τα εμβόλια είναι θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι πέτυχαν να εξαλείψουν πολλές ασθένειες και πλέον δεν θεωρείται αυτονόητη η συμβολή τους στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός  προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Κάθε νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή της Ευρώπης, καθώς αυτά τα νοσήματα κυκλοφορούν ακόμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων αυτών.
Όπως είπαν οι ειδικοί , η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος  ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού.  Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με  υψηλή εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι για τις ασθένειες διφθερίτιδα, τέτανο, κοκύτη το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού ανέρχεται στο 95%, ενώ για την ιλαρά το ποσοστό κυμαίνεται από το 97% έως το 99%. Πρόγραμμα εμβολιασμού εφαρμόζεται και για τα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών που  περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από  30.000 δόσεις εμβολίων με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τους  ειδικούς ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνον τα παιδιά. Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε εφήβους έχει ως στόχο την προστασία τους σε βάθος χρόνου. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους.
Απογοητευτικά τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας
Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός τους , με στόχο την προστασία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών.
Ωστόσο, τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία και  προβληματισμό. Παρόλο που φέτος εμβολιάστηκε  για τη γρίπη, διπλάσιο ποσοστό από τα προηγούμενα χρίνια-20% στα Νοσοκομεία και 35% στα Κέντρα Υγείας, τα στοιχεία συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά. Σε έρευνα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που παρουσίασε η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, παιδίατρος  Θεανώ Γεωργακοπούλου, καταγράφεται ποσοστό 43% των επαγγελματιών υγείας να δηλώνουν ότι  δεν  θεωρούν ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ποσοστό 33%  δηλώνουν ότι φοβούνται για τυχόν παρενέργειες  και ποσοστό 19% θεωρούν  μη αποτελεσματικό το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμένων προσπαθειών όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων.
Δράσεις ΚΕΕΛΠΝΟ
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού και υπό το σύνθημα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές – Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες», το ΚΕΕΛΠΝΟ προγραμματίζει δράσεις για την ενημέρωση του κοινού. Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται  στο κέντρο της Αθήνας, επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, τη Τετάρτη 26 Απριλίου και την Πέμπτη 27 Απριλίου  και ώρες 10:00-16:00. Ανάλογη εκδήλωση έγινε χθες στην Θεσσαλονίκη.