Γιατί υποφέρουν τα μάτια την άνοιξη;

Γιατί υποφέρουν τα μάτια την άνοιξη;

Αν και η άνοιξη θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη εποχή του χρόνου, είναι και εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας. Την εποχή αυτή σημειώνονται πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και στα μάτια, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να δακρύζουν, να γίνονται γενικότερα ευερέθιστα, ενώ συχνά νιώθουμε να μας «τρώνε»!

Τι συμβαίνει; Το φαινόμενο της αλλεργίας είναι μία υπερβολική αντίδραση του απαραίτητου για όλους ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει τόσο σημαντική αντίδραση από τον οργανισμό, μας εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος

Όταν αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια μέσα του οργανισμού, τότε η αλλεργία, δηλαδή η ανοσοποιητική αντίδραση που εξαπολύεται από τον οργανισμό προς το αλλεργιογόνο, μπορεί  να παρουσιάζει πολλά και έντονα συμπτώματα στον ασθενή.

Κοινές οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιγράφονται συνήθως στην επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας), η οποία έρχεται σε επαφή περισσότερο με το περιβάλλον.

Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τόσο τον σκληρό, το οποίο είναι το άσπρο μέρος που βλέπουμε στο μάτι, όσο και την έσω επιφάνεια του βλεφάρου.

Οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνουν  την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα και  την αλλεργική επιπεφυκίτιδα έναντι σε κάποιοι αλλεργιογόνο (πχ. γύρη). Τα συμπτώματα είναι ερεθισμός των ματιών, κοκκίνισμα του επιπεφυκότα και κνησμός.  Η εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα και η γιγαντιαία θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα(GPC), συνήθως παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής.

Τέλος, η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα που έχουν ατοπία ή έκζεμα.

Παράγοντες λοιπόν για την αποφυγή της οφθαλμικής αλλεργίας, είναι φυσικά η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο όταν αυτή είναι δυνατή, το συχνό πλύσιμο των χεριών, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων ή γύρη, να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών γιατί αυτό επιταχύνει και μεγαλώνει την έκκριση ισταμίνης και η χρήση ειδικών φίλτρων στους χώρους εργασίας ή σπιτιού που απομονώνουν από όλα τα αλλεργιογόνα, σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος.

Σαν θεραπεία, οι πιο εύκολες λύσεις είναι οι κρύες κομπρέσες,  η ύγρανση του κερατοειδή με λιπαντικά δάκρυα, πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό.

Σαν δεύτερο μέσο,  ουσίες οι οποίες είναι αντισταμινικές και έχουν επίσης την ιδιότητα να κατευνάζουν τη συμφόρηση στα αγγεία που προκαλεί η αλλεργία.

Τρίτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα, τέταρτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και πέμπτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα κορτικοστεροειδή, δηλαδή αυτή που αποκαλούμε κοινά κορτιζόνη.

Τέλος, η πρόληψη για άτομα που ξέρουν ότι είναι επιρρεπή σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα την άνοιξη, με επίσκεψή τους στον οφθαλμίατρο τους  και σε συνεργασία με τον αλλεργιολόγο μπορούν να προβλέψουν αλλά και να θεραπεύσουν την αλλεργική επιπεφυκίτιδα που είναι ενοχλητική στην  καθημερινή ζωή , καθώς αποτελεί εμπόδιο στις  δραστηριότητες του ασθενούς.