Γιατί 30 λεπτά άσκηση αδυνατίζουν περισσότερο από 60 λεπτά!

Γιατί 30 λεπτά άσκηση αδυνατίζουν περισσότερο από 60 λεπτά!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Public Health κάτι πολύ ενδιαφέρον για την επίδραση που έχει η διάρκεια της άσκησης στο αδυνάτισμα. Η απώλεια κιλών δεν είναι ανάλογη με τη διάρκεια της άσκησης όπως θα νόμιζε κανείς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα.

Διάρκεια άσκησης και αδυνάτισμα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 60 υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 13 εβδομάδες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές να κάνουν άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα και από τους άλλες μισές να κάνουν 60 λεπτά την ημέρα.

Όσες ακολούθησαν το σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, έτειναν να αισθάνονται γεμάτες ενέργεια μετά το τέλος του και είχαν μεγαλύτερη όρεξη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αντίθετα, όσες ακολούθησαν έντονη άσκηση διάρκειας 60 λεπτών, δήλωναν ότι αισθάνονταν εξουθενωμένες μετά το τέλος του προγράμματος.

«Οι συμμετέχουσες που ασκούνταν για 30 λεπτά, δήλωναν αυξημένη ενεργητικότητα και κατέφευγαν σε πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες: απέφευγαν το ασανσέρ και ανέβαιναν από τις σκάλες, πήγαιναν τον σκύλο μια επιπλέον βόλτα, ή πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο», εξηγεί η δρ Αστριντ Τζέσπερσεν. «Αυτές που γυμνάζονταν για 60 λεπτά την ημέρα, αισθάνονταν εξουθενωμένες μετά το τέλος της γυμναστικής και έχαναν την όρεξη τους για υγιεινή ζωή».

Στο τέλος της μελέτης, αυτές που ασκούνταν επί 30 λεπτά καθημερινά κατάφεραν να χάσουν 3,5 κιλά μέσα σε τρεις μήνες ενώ όσες ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα είχαν χάσει 2,7 κιλά. Η διαφορά αγγίζει το 30%.

Αυτός που γυμνάζεται αλλά δεν εξουθενώνεται συνεχίζει να είναι δραστήριος και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και άρα να ξοδεύει θερμίδες. Ενώ κάποιος που ακολουθεί ένα έντονο πρόγραμμα στο γυμναστήριο, το οποίο τον εξουθενώνει, πάει σπίτι του και ξεκουράζεται χωρίς να έχει την ενέργεια να ξοδέψει κι άλλες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας του μέσω της κίνησης.

Το νόημα της μελέτης είναι ότι δεν θα πρέπει κάποιος να εξαντλείται στο γυμναστήριο αν θέλει μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

30 λεπτά είναι αυτό που χρειάζεται!