Γιατί οι γυναίκες πρέπει να ξυπνούν νωρίς; Έρευνα

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να ξυπνούν νωρίς; Έρευνα

Οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί όσο μεγαλώνουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που λατρεύουν το πρωινό χουζούρι, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Brigham & Women’s Hospital της Βοστόνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο φως της ημέρας επηρεάζει το ρίσκο να πάθουμε κατάθλιψη και ότι οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς έχουν 12-27% λιγότερες πιθανότητες.

Η εν λόγω μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 32.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 55 έτη διαπιστώνει ότι εκείνες που περιγράφουν τον εαυτό τους ως βραδινό ή απογευματινό τύπο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της που μελέτησε τη σχέση των ωρών ύπνου μιας γυναίκας με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ωστόσο, τίποτε δεν είναι μη αναστρέψιμο λένε οι ειδικοί, οι οποίοι σημειώνουν ότι όσοι αρέσκονται στον πρωινό ύπνο μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη αρκεί να σηκώνονται λίγο νωρίτερα έτσι ώστε να εκτίθενται περισσότερο στο φως της ημέρας.