Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Ζητούν εδώ και τώρα να πληρωθούν

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Ζητούν εδώ και τώρα να πληρωθούν

Παροιμιώδη χαρακτηρίζουν τη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι ιατροί, που προειδοποιούν πως θα προβούν σε ενέργειες “που θα δυσαρεστήσουν το υπάρχον αφερέγγυο πολιτικό σύστημα”, αν δεν πληρωθούν.

Όπως τονίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), οι συμβεβλημένοι γιατροί συνεχίζουν να παρέχουν κάθε μήνα ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους πολίτες, παρότι ο ΕΟΠΥΥ έχει “φρενάρει” τις πληρωμές, ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές.

Αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών ειναι οι γιατροί να οδηγούνται “σε πλήρη αδυναμία εκπληρώσεως τόσο των οικογενειακών και επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, όσο και των πλασματικά διογκωμένων ασφαλιστικών οφειλών προς ΕΦΚΑ”, τονίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ένωση καθημερινά καταγράφονται καταγγελίες συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ από ιατρούς, που αδυνατούν να διαχειριστούν τον ασφυκτικό κλοιό “χρεοκοπίας του ατομικούτους ιατρείου και εργαστηρίου, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπάρχει έλλειψη πολλών ειδικοτήτων”.

Ειδικότερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ που είναι σε εκκρεμότητα είναι:

Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Νοεμβρίου 2016
10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων. Εκφράζεται η έντονη αγωνία για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας ( Ιούνιος 2017 ).

“Απαιτούμε λοιπόν να πληρωθούμε με βάση τα νόμιμα και ανακοινωθέντα από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ουδέποτε εφαρμοζόμενα χρονοδιαγράμματα. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες ο οποίες θα δυσαρεστήσουν το υπάρχον αφερέγγυο πολιτικό σύστημα”, τονίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, που μιλάει για “αποδόμηση των πολύτιμων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους”