Η γυμναστική κάνει καλό και στον ύπνο!

Η γυμναστική κάνει καλό και στον ύπνο!

Εάν θέλετε να κοιμάστε καλά πρέπει να αθλείστε, αποφαίνονται οι ειδικοί και μάλιστα σύμφωνα με  μελέτη του Εργαστηρίου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το καθημερινό στρες και να βελτιώσει την γενική υγεία επιδρώντας ευεργετικά στην φυσιολογία του ύπνου και ολόκληρου του οργανισμού.

«Οι αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου είναι αντιληπτές από την πρώτη κιόλας μέρα εκγύμανσης. Η άσκηση δεν λύνει όλα τα προβλήματα της υγείας αλλά αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη που συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες του οργανισμού ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό και την ομοιόσταση» διευκρινίζειο Γεώργιος Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος και επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ  Θεσσαλίας.

Η συστηματική άσκηση συμβάλλει στη πρόληψη καρδιοπαθειών συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, στην επιβράδυνση της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας ή θρόμβων, και στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην ψυχική ευεξία μέσω της παραγωγής των ενδορφινών και στην καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου (αϋπνία και σύνδρομο υπνικής άπνοιας).

Έτσι, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα άσκησης, περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε καθημερινή βάδιση με ήπιο ρυθμό για μια απόσταση έξι οικοδομικών τετραγώνων, έχουν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Το ίδιο παρατηρείται και σε ειδικές ομάδες του γενικού πληθυσμού, όπως τα άτομα που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο.