Γκρέιπφρουτ: Με ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγεται;

Γκρέιπφρουτ: Με ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγεται;

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ και το ίδιο το φρούτο σαφώς αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, λόγω της βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών, που περιέχει, όπως το κάλιο.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όμως προειδοποιεί ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού γκρέιπφρουτ που καταναλώνεται και συστήνει στους ασθενείς να συζητούν με το γιατρό και το φαρμακοποιό τους αν το γκρέιπφρουτ (ή άλλα φρούτα και χυμοί) επιδρά και κατά πόσο τα φάρμακα της αγωγής τους και αν επιτρέπεται κάποια συγκεκριμένη ποσότητα γκρέιπφρουτ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με τα φάρμακα

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το γκρέιπφρουτ επιτρέπει περισσότερη (από την επιθυμητή) δραστική ουσία να εισέλθει στο αίμα και να δρα στον οργανισμό, καθώς μπλοκάρει τη δράση του ενζύμου CYP3A4 στο λεπτό έντερο που συμβάλλει στο μεταβολισμό πολλών φαρμάκων. Όσο περισσότερη ουσία υπάρχει στο αίμα, τόσες περισσότερες είναι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που λαμβάνει στατίνη, καταναλώνει και πολύ χυμό γκρέιπφρουτ, θα παραμείνει στον οργανισμό πολύ περισσότερη στατίνη από ό,τι πρέπει, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ηπατική και μυϊκή βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η αλληλεπίδραση όμως διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, καθώς η ποσότητα του ενζύμου CYP3A4 στο έντερο ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει και το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να μειώσει τη δράση της φαρμακευτικής ουσίας και να την καταστήσει ανενεργή, καθώς επιδρά σε πρωτεΐνες που «μεταφέρουν» τις φαρμακευτικές ουσίες στα κύτταρα προς απορρόφηση.
Π

αράδειγμα εδώ είναι η φεξοφεναδίνη, η οποία ενδείκνυται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των εποχικών αλλεργιών, και η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται γενικά με χυμούς φρούτων (κυρίως γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού και μήλου) για αυτόν το λόγο.