“Γρίπη, ηπατίτιδα, φυματίωση” ο μεγαλύτερος φόβος των λοιμωξιολόγων. Τί διευκρινίζουν για το προσφυγικό

“Γρίπη, ηπατίτιδα, φυματίωση” ο μεγαλύτερος φόβος των λοιμωξιολόγων. Τί διευκρινίζουν για το προσφυγικό

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παθογένειες και ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταναστευτικό κύμα αποτελούν το “τρίπτυχο” των φόβων για μετάδοση σοβαρών λοιμώξεων στην κοινότητα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Αν και διευκρίνησαν πως είναι λανθασμένη η άποψη πως ειδικά οι πρόσφυγες από τη Συρία αποτελούν υγειονομική απειλή μιας και στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα υγιή, ανέφεραν πως κάποια μεγαλύτερη επαγρύπνιση χρειάζεται για τα άτομα από την Ινδική υπο-ήπειρο και τις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, καθώς εκεί ενδημεί η φυματίωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι κκ. Α. Σκουτέλης και Α.Πεφάνης, η συγκεκριμένη λοίμωξη ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της  φύσης του μικροβίου και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα.

Πρόσθεσαν, δε, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής  των ατόμων αυτών, καθώς είναι αυτή που θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Γι΄αυτό και έκαναν έκκληση για οργανωμένο υγειονομικό έλεγχο και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.

Γρίπη

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επιδημία της γρίπης, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι 135 (από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα). Μέση ηλικία, δε, των θυμάτων είναι τα 56 έτη, ενώ φέτος έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών που θεωρούνταν “μη αναμενόμενα” (25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου).

“Η επιδημία έχει φέρει στην επιφάνεια τις ατέλειες του συστήματος, αλλά και του διαχρονικού προβλήματος της εξαιρετικά χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού  που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά και μάλιστα τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας” ανέφερε ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Α.Σκουτέλης.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικι¬ωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας.

Ο εμβολιασμός, πρέπει άλλωστε να σημειωθεί,αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό  μέτρο πρόληψης, αλλά  δυστυχώς  εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας. Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Ηπατίτιδα C

Αναφορικά με την ηπατίτιδα – μία νόσο που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος- στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000  άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C, εκ των οποίων το 80% δεν το γνωρίζει.

Ωστόσο, αν και μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα, με τις τρέχουσες θεραπείες να είναι πλέον εύκολες στη χορήγηση, βραχυχρόνιες και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη βέβαια προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το  εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας…