Γυναικομαστία: Απαντήσεις σε οκτώ βασικές ερωτήσεις

Γυναικομαστία: Απαντήσεις σε οκτώ βασικές ερωτήσεις

Η γυναικομαστία είναι αρκετά συχνή μεταξύ των ανδρών. Μπορεί να εμφανιστεί από την περίοδο της εφηβείας και να συνεχίσει να υπάρχει, προκαλώντας αμηχανία, ντροπή και κοινωνική αποξένωση. Ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr), απαντά στις πιο βασικές ερωτήσεις για το θέμα.

Τι σημαίνει και τι προκαλεί το πρόβλημα της γυναικομαστίας;

Η γυναικομαστία είναι ένας ιατρικός όρος, που σημαίνει την αύξηση του μεγέθους των μαστών, που συναντάται στους άνδρες. Η γυναικομαστία παρουσιάζεται με αυξημένο όγκο μαστού, που μπορεί να αφορά σε αυξημένη ποσότητα λίπους ή μαζικού αδένα ή και τα δύο μαζί. Η εκδήλωσή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα που είναι ικανά να διαταράξουν την αναλογία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση στεροειδών και η παχυσαρκία. Επίσης μπορεί να υπάρχει και κάποια γενετική προδιάθεση, που επηρεάζει με τη σειρά της στην εκδήλωση της γυναικομαστίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γυναικομαστίας;

Εκτός από την αισθητικά ενοχλητική αύξηση του μεγέθους του στήθους στους άνδρες, ασθενείς με γυναικομαστία μπορεί να αισθανθούν κάποια ευαισθησία στο στήθος ή ακόμα και πόνο.

Μπορεί να προληφθεί η γυναικομαστία;

Σαφής τρόπος για την πρόληψη της γυναικομαστίας δεν υπάρχει, αλλά ο γιατρός συστήνει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι καταχρήσεις γενικότερα, να αποφεύγονται τα στεροειδή και να συζητούνται εκείνα τα φάρμακα, που φαίνεται στις παρενέργειες ότι μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία.

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Εμφανίζεται σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό περίπου στο 40% των ανδρών. Πολλοί άνδρες, που εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα, αντιμετωπίζουν θέμα με την εμφάνισή τους και αισθάνονται μειωμένη αυτοπεποίθηση. Μπορεί να τους επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό, που να επιλέξουν την αποστασιοποίηση από την εργασία ή διάφορες κυρίως αθλητικές δραστηριότητες, που συνήθως απολαμβάνουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. Θεραπεύεται με έναν τρόπο μόνο και αυτός είναι ο επεμβατικός. Η διατροφή και η άσκηση θα βοηθήσουν να μειωθεί το λίπος στη περιοχή, όμως ο αδενικός ιστός θα παραμείνει, άρα το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς χειρουργείο.

Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του περιττού λίπους και μαζικού αδένα από το ανδρικό στήθος, καθώς και σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα καλύτερα σχηματισμένο, σφριγηλό ανδρικό στήθος.

1. Σε πρώτο στάδιο λοιπόν γίνεται λιποαναρρόφηση στο στήθος και αφαιρείται το περιττό λίπος.
2. Αμέσως μετά γίνεται εκτίμηση του μεγέθους του μαζικού αδένα και, αν είναι μεγάλος, τότε αφαιρείται.
3. Στην περίπτωση που παρατηρείται περίσσεια δέρματος, γίνεται επιπλέον αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος.

Πού γίνονται οι χειρουργικές τομές στην επέμβαση της γυναικομαστίας;

Οι τομές για τη μείωση του μαστού τοποθετούνται στη θηλή και είναι δυσδιάκριτες, καθώς είναι πολύ μικρές, αλλά και λόγω της παρουσίας τριχών στην περιοχή.
Η λιποαναρρόφηση από μόνη της αρκεί για τη θεραπεία της γυναικομαστίας;
Η λιποαναρρόφηση είναι απαραίτητη, για να αφαιρεθεί η ποσότητα λίπους από το στήθος του ασθενούς. Ωστόσο από μόνη της δεν θα βοηθήσει κάποιον με αυξημένο πρόβλημα γυναικομαστίας, καθώς δεν μπορεί να εξαλείψει τον αδενικό ιστό και την περίσσια χαλαρωμένου δέρματος. Αν, όμως, το πρόβλημα συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στο περιττό λίπος και δεν παρατηρείται περίσσεια δέρματος μετά την επέμβαση, τότε ναι, η λιποαναρρόφηση από μόνη της είναι η λύση.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση αντιμετώπισης της γυναικομαστίας;

Κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της γυναικομαστίας είναι αρχικά ο άνδρας, που αντιμετωπίζει σωματική ενόχληση ως προς το μέγεθος και την εμφάνιση του στήθους του, αφού η ανάπτυξή του έχει σταθεροποιηθεί και έχει περάσει την εφηβεία.

Επίσης ενδείκνυται στις περιπτώσεις που η εναπόθεση λίπους στο στήθος δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή/και άσκησης και ο ασθενής δεν είναι υπέρβαρος.
Aκατάλληλοι θεωρούνται όσοι παίρνουν αναβολικά στεροειδή. Αυτοί οι ασθενείς καθοδηγούνται πρώτα να διακόψουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα της γυναικομαστίας, πριν θεωρηθεί το χειρουργείο ως επιλογή.