Η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων

Η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων

Μετά την ολοκλήρωση του Brexit θα μετακινηθεί από το Λονδίνo η EMΑ η κοινοτική ρυθμιστική Αρχή που διασφαλίζει πως τα φάρμακα που διατίθενται στους περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατάλληλα και ασφαλή.

Η φιλοξενία της έδρας της EMA αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην οικοδέσποινα πόλη. Η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται από την Ε.Ε., και νοικιάζει ευρύχωρες εγκαταστάσεις ώστε να στεγάσει τις εργασίες της.

Μεγάλα είναι τα κέρδη και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η EMA προσκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες, ενισχύοντας τον συνεδριακό τουρισμό και φέρνοντας πελάτες σε ξενοδοχεία και όλο τον κλάδο της εστίασης.

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μοναδική διεκδικήτρια. Ήδη, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν την έδρα της Υπηρεσίας σε περίπτωση που υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δανία έχει το πλεονέκτημα πως η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη ήδη φιλοξενεί την ευρωπαϊκή έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των «Financial Times», περίπου το 50% του προσωπικού της EMA μπορεί να παραιτηθεί εάν η έδρα μεταφερθεί σε πόλη όπου δεν θέλουν να ζήσουν. Η εθνική φαρμακευτική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τεράστια συνεισφορά στο συνολικό έργο της Υπηρεσίας. Επιπλέον, το Λονδίνο εν γένει θεωρείται μία πολύ εύκολα προσβάσιμη πόλη για συνέδρια και ερευνητικές επισκέψεις.