Η ρύπανση των θαλασσών «απειλεί» αυτιά και πεπτικό!

Η ρύπανση των θαλασσών «απειλεί» αυτιά και πεπτικό!

Μπορεί το κολύμπι και τα άλλα θαλάσσια σπορ να αποτελούν την καλύτερη άσκηση για το μυοσκελετικό σύστημά μας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς ενέχουν κινδύνους για την υγεία, καθώς, λόγω της ρύπανσης, αυξάνονται οι πιθανότητες μολύνσεων ιδιαίτερα των αυτιών και του πεπτικού συστήματος, αλλά και άλλων παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Λέοναρντ της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Εξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», αξιολόγησαν στοιχεία από 19 έρευνες σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία κ.ά.), που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 120.000 ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι οι κολυμβητές έχουν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία τους σε σχέση με όσους δεν κολυμπούν καθόλου ή δεν κάνουν θαλάσσια σπορ. Ειδικότερα, έχουν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πόνους στα αυτιά, κυρίως λόγω κάποιας λοίμωξης, 29% μεγαλύτερο κίνδυνο για γαστρεντερική ασθένεια και 44% για διάρροια.