Οι top κακές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία!

Οι top κακές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία!

Οι κακές συνήθειες, όπως ο ελλιπής ύπνος, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ή τα μικροπροβλήματα υγείας που αμελούμε, μπορεί να υπονομεύσουν την ψυχική μας υγεία, είτε αυτό εκδηλώνεται με ένα σύντομο επεισόδιο κακής διάθεσης, είτε με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Δείτε ποιες είναι οι top κακές συνήθειες που κάνουν κακό στην ψυχική μας υγεία!

Αποφυγή άσκησης

Εκτός από το να σας κρατάει σε φόρμα, η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της διάθεσης. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει και στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες.

Ακαταστασία γύρω σας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ακαταστασία στον περιβάλλον μας, μας κάνει να αισθανόμαστε καταπίεση ψυχολογικά. Έρευνα έχει δείξει ότι η ακαταστασία συνδέεται με την κατάθλιψη, το στρες και την παχυσαρκία.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ευερεθιστότητα, στρες και καλή διάθεση που μπορεί να διαρκέσει για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αν, μάλιστα, η έλλειψη ύπνου γίνει χρόνιο φαινόμενο, τότε το άτομο έχει αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα ενώ επιβραδύνει και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας διάθεση. Επίσης, αν γίνεται το βράδυ, αν και αρχικά μπορεί να σας φέρει υπνηλία, τείνει να προκαλεί νυχτερινή αφύπνιση και λιγότερο αναζωογονητικό ύπνο.

Εμμονικές σκέψεις

Όταν οι ίδιες αγχωτικές σκέψεις γυρνούν ξανά και ξανά στο κεφάλι σας, τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι βάζετε το σώμα και το μυαλό σας σε κατάσταση “μάχης” ή “φυγής”. Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνονται και το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες άγχους, όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την σωματική και συναισθηματική σας υγεία.