Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη,στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Σύλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), χορήγησε 372 βεβαιώσεις σε γιατρούς μέλη του – οι βεβαιώσεις ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των υποψηφίων- ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά μολις 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική.
Βάσει αυτών το ποσοστό κάλυψης των θέσεων δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος, τον ερχόμενο μήνα όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας καθώς έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.

Σχολιάζοντας το χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών της Αττικής, ο πρόεδρος που ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρει: “Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του .Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας .Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δημόσια υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται”.

Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν.