Ιδιωτικές κλινικές: Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ

Ιδιωτικές κλινικές: Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ

Την αγωνία για την επιβίωση των 170 ιδιωτικών κλινικών, σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ( ΣΕΚ) σε επιστολή του που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών,Υγείας και Τουρισμού. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, ήδη οι κλινικάρχες πληρώνουν 13% ΦΠΑ και μία πιθανή αύξηση του φόρου, θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα σε πολλές κλινικές που παλεύουν να επιβιώσουν με τις αναγκαστικές μειώσεις και εκπτώσεις στις τιμές (rebates, clawback) αλλά και τις πολύμηνες καθυστερήσεις των πληρωμών, από τον ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηρίζοντας την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας «χαριστική βολή» για τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, ο ΣΕΚ τόνισε στους υπουργούς ότι το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα είναι «κοινωνικά άδικο», αφού οι υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές θα καταστούν απαγορευτικές για τους μη προνομιούχους: «Η Υγεία δεν είναι προϊόν πολυτελείας. Είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αυτό αντανακλάται πλήρως στη σημερινή τιμολογιακή μας πολιτική, που επιτρέπει την πρόσβαση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημειώνει στην επιστολή ο ΣΕΚ.

Ακόμη ο σύνδεσμος προειδοποίησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει ένα ακόμα εμπόδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ, σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, κυμαίνεται μεταξύ 0-10 %.