Ιδού το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C!

Ιδού το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C!

Παρέμβαση τομή χαρακτήρισε τη Διαπραγμάτευση για την ένταξη των νέων θεραπειών για τη νόσο στο σύστημα αποζημίωσης, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναδεικνύοντας τη σημασία της εξοικονόμησης που επιτεύχθηκε.

«Υπήρχε θεσμικό πλαίσιο, αλλά πριν 1 χρόνο περίπου δώσαμε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία», τόνισε ο κ. Ξανθός επαναλαμβάνοντας πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταφράζεται σε πενταπλασιασμό των ασθενών με Ηπατίτιδα C που θα λάβουν τα φάρμακα, διευρύνοντας τα κριτήρια.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Μισό δισεκατομμύριο αναμένεται να κοστίσει η πλήρης ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, δηλαδή έως το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συντονιστή της Ομάδας, Ι. Κυριόπουλου.

Εκτός από το κομμάτι των φαρμάκων, που αποτελούν μέρος της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όλα τα υπόλοιπα τμήματα του σχεδίου (screening, εξετάσεις, δράσεις κλπ) αναμένεται να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Το Σχέδιο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος σημειώνοντας πως τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του αφορούν στη «σταδιακή απομείωση των περιστατικών της νόσου καθώς και του σχετιζόμενου φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας μέσω της ισότιμης παροχής κατάλληλης θεραπείας στους ασθενείς», καθώς και στη «μείωση της μεταδοτικότητας του ιού μέσω της αγωγής υγείας, της ενημέρωσης του πληθυσμού και της προώθησης προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου». Βασικό ζητούμενο βέβαια αποτελεί η «εξάλειψη της ηπατίτιδας C ως μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία, η οποία θα επέλθει διαχρονικά από την επίτευξη των δύο παραπάνω αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική και τους στόχους του ΠΟΥ»

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση των δομών και των υπηρεσιών. Όπως εξήγησε ο κ. Μπασκόζος θα υλοποιηθει μια απεικόνιση και αξιολόγηση των υπαρχουσών υγειονομικών δομών που σχετίζονται με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με ηπατίτιδα C, θα επιδιωχθεί η βελτίωση της δυναμικότητας, ενώ ειδικοί δείκτες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της επίτευξης του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την εφαρμογή και ανάπτυξη του Σχεδίου, αυτές επεκτείνονται σε 4 άξονες:

Αγωγή υγείας, πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, που αποτελεί βάση για την επίτευξη μείωσης της μετάδοσης της νόσου και ακολούθως της επίπτωσής της. Περιλαμβάνει ενημέρωση και ειδικά μέτρα πρόληψης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε χώρους παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα στους γιατρούς και νοσηλευτές πρώτης επαφής και στο προσωπικό ειδικών μονάδων.
Προσυμπτωματικός έλεγχος, δηλαδή δευτερογενής πρόληψη της νόσου, που θα αφορά τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στόχος είναι η αύξηση των διαγνωσμένων ασθενών στον γενικό πληθυσμό από 19% το 2012 σε 40% το 2020 και 90% το 2030. Η αποτελεσματικότητα της δράσης θα εκτιμηθεί βάσει ειδικών δεικτών.
Διάγνωση και θεραπεία. Ο συγκεκριμένος άξονας προβλέπει διαγνωστικά πρωτόκολλα στις υπηρεσίες υγείας πρώτης επαφής σε άτομα που πρέπει να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Παράλληλα στοχεύει στη διασφάλιση της πρόσβασης του απαραίτητου αριθμού ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία με στόχο την εξάλειψη της νόσου, κεφαλαιοποιώντας τα αποτελέσματα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, Θεραπευτική κάλυψη σε DAAs (κατ ελάχιστον ανά έτος)

2015-16: 900 ασθενείς

2017-19: 4.700 ασθενείς

2020-21: 6.800 ασθενείς

2022-23: 6.800 ασθενείς

2024-30: 7.000 ασθενείς

4. Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας του Σχεδίου αφορά στην παρακολούθηση, την αποκατάσταση και τη χρόνια φροντίδα των ασθενών. Κύριοι στόχοι του συγκεκριμένου άξονα είναι η πρόληψη επιπλοκών της νόσου, μετάδοσης του ιού και επαναμόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία, καθώς και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος των ασθενών. Τέλος επιδιώκει τη διατήρηση και ενίσχυση του συστήματος των καταγραφών για τη νόσο.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση, υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης . Την εποπτεία και αξιολόγηση του Σχεδίου θα έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ.