Ιδού γιατί πρέπει να τρώμε γιαούρτι!

Ιδού γιατί πρέπει να τρώμε γιαούρτι!

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και τις γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Η υπέρταση θεωρείται μείζων παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη τεκμηριώσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά το γιαούρτι μπορεί να έχει ανεξάρτητη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στην παρούσα μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων για πάνω από 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Nurses’ Health Study και για 18.000 άνδρες (40-75 ετών) που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Health Professionals Follow-Up Study. Στη Nurses’ Health Study οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το 1980 για τις διατροφικές τους συνήθειες ένα χρόνο πριν.

Επίσης είχαν αναφέρει τυχόν ιατρικά προβλήματα, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση.

Από τη μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη κατανάλωση γιαουρτιών συσχετίστηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου στις γυναίκες και κατά 19% στους άνδρες.

Καταγράφηκαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση) στη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα. Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο υποβολής σε επαναγγείωση.

Και στις δύο ομάδες οι συμμετέχοντες, που έτρωγαν πάνω από 2 μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, είχαν κατά προσέγγιση 20% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όταν προστέθηκε και η επαναγγείωση στη μεταβλητή του τελικού αποτελέσματος της καρδιαγγειακής νόσου, τα ποσοστά έπεσαν για άνδρες και γυναίκες, αλλά παρέμεναν σημαντικά.