Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά στην Υγεία ύψους 200 εκατ. ευρώ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά στην Υγεία ύψους 200 εκατ. ευρώ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τις νέες δωρεές του που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στην τακτική φθινοπωρινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΙΣΝ εγκρίθηκαν δωρεές συνολικού ύψους άνω των 33 εκατομμυρίων. Οι 68 νέες δωρεές αφορούν δράσεις στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Υγεία και τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πρόνοια.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη παρουσίαση της δωρεάς από τον διευθυντή του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κκ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολακη, ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να αρχίσουν άμεσα μέσω της χρηματοδότησης του ΙΣΝ είναι η ανέγερση και ο εξοπλισμός νέου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σημειωτέον, ότι η υπάρχουσα κτιριακή εγκατάσταση είναι μία από τις παλαιότερες στο ΕΣΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες της δωρεάς είναι και η ανέγερση νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κενό δεδομένου ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (σε πληθυσμό και έκταση) στην Ελλάδα δεν διαθέτει νοσηλευτική μονάδα για την αποκλειστική νοσηλεία παιδιών. Επιπρόσθετα, η νέα δομή (δυναμικότητας 250 κλινών) θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και για την αντιμετώπιση ανήλικων, ογκολογικών ασθενών.

Μάλίστα, κατά τη παρουσίαση την Τρίτη, ο κ. Δρακοπουλος ανακοίνωσε ότι οι νέες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρεντσο Πιάνο (στον οποίο οι Γάλλοι οφείλουν το πολιτιστικό κέντρο «Beaubourg»), που σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση, ο κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε: «Η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ έχει αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για την κοινωνία μία διαφανής συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, και με τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή διαδικασία που έχει μοναδικό σκοπό και γνώμονα το κοινό καλό. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που στις ιδιαίτερα έντονες εποχές που διανύουμε παγκόσμια, το ΙΣΝ εξακολουθεί να βρίσκει νέους αξιόλογους συνεργάτες ή να συναντάει παλιούς γνώριμους, σε μία κοινή πορεία και προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο κάθε φορά. Ο κόσμος είναι η γειτονιά μας».

O Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε: «Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη».