Οικονόμου: Πρόχειρη η ρύθμιση της κυβέρνησης για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών

Οικονόμου: Πρόχειρη η ρύθμιση της κυβέρνησης για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών

Η Νέα Δημοκρατία ζητά ενημέρωση για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών με ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρει ο Τομεάρχης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βασίλης Οικονόμου, «η σχετική ρύθμιση που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα».

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Οικονόμου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπροστά στην πραγματικότητα των 40.000 νέων περιστατικών καρκίνου που εμφανίζει η χώρα μας κάθε χρόνο, κρίνεται ανεπαρκής να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας «Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Οι ρυθμίσεις που ψηφίσατε πρόσφατα είναι ελλιπείς καθώς η εξαγγελία για την υποχρεωτικότητα της καταγραφής, είναι άνευ αντικειμένου, αφού μένουν απροσδιόριστες βασικές διαδικασίες όπως το ποιος είναι αρμόδιος για την καταγραφή, πότε και πως πρέπει να γίνεται, ποιός και με ποιό τρόπο επεξεργάζεται τα συλλεχθέντα δεδομένα και με βάση ποιους δείκτες διασφαλίζεται η ποιότητα της καταγραφής και της επεξεργασίας των δεδομένων.

Την ίδια στιγμή που νομοθετείται για άλλη μία φορά το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, κανείς δεν ξέρει την τύχη και τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106, ούτε και για το αν έχει προβλεφθεί κάποια συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος του συγκεκριμένου αρχείου».

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε ως Πολιτεία, καταλήγει ο κ. Οικονόμου, ώστε να αντιμετωπίσουμε πολύπλευρα την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, δηλαδή τον καρκίνο, διαμορφώνοντας τόσο στέρεες βάσεις με τα κατάλληλα εργαλεία καταγραφής της νόσου, όσο και με εκείνα της αντιμετώπισης της με ανάπτυξη κατάλληλων μονάδων, αντικατάσταση του γηρασμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και κάλυψη των ελλείψεων που παρατηρείται σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον απολογισμό του «Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο 2011-2015»;

2. Ποια είναι τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106.

3. Πότε και πώς σκοπεύετε να καλύψετε το βασικό κενό που προκύπτει στο άρθρο 20 του νόμου 4461/2017 και αφορά τον ευδιάκριτο προσδιορισμό εκείνων των διαδικασιών όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα για την σωστή υλοποίηση και διατήρηση του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.»