Οικονόμου: Στον αέρα οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή και τα οπτικά με τον ΕΟΠΥΥ!

Οικονόμου:  Στον αέρα οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή και τα οπτικά με τον ΕΟΠΥΥ!

To Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν αναγγείλει ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συμβασιοποίησης όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού,  αναλωσίμων περίθαλψης και της Ειδικής Αγωγής. Το 2016 έφυγε, οι συμβάσεις όμως ακόμη δεν έχουν έρθει. Αυτό αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου προς τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ. «Η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες λογοθεραπείας» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Η υπογραφή δε μιας τόσο σημαντικής σύμβασης, όπως αυτή της Ειδικής Αγωγής, προϋποθέτει σχεδιασμό αλλά και ουσιαστική διαβούλευση, προϋποθέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Επιπλέον δεν έχει εκδοθεί Υπουργική απόφαση που θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα καθώς η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), αναλωσίμων για διαβητικούς, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιών οράσεων, επιθεμάτων και λοιπών αγαθών.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Οικονόμου ρωτά τον υπουργό Υγείας:

-Αν θα εξασφαλισθεί η ουσιαστική διαβούλευση πριν την υπογραφή των συμβάσεων;

-Αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστούν τιμές συμφέρουσες για το Δημόσιο ;

-Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχων;

-Αν έχει ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια των κλειστών προϋπολογισμών έτσι ώστε να μην απειληθεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες και υγειονομικά αγαθά όπως είναι η Ειδική Αγωγή ;

-Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα οπτικά ;

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου