Είμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου;

Είμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου;

Μια νέα επαναστατική έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να οδηγήσει στο «άγιο δισκοπότηρο» του καθολικού αντικαρκινικού εμβολιασμού για οποιαδήποτε μορφή νεοπλασίας.

Στην τελευταία αυτή έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο «Nature», οι Γερμανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Mainz δοκίμασαν με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα μια μέθοδο που βασίζεται στο «καμουφλάρισμα» των καρκινικών κυττάρων ως «ιών» προκειμένου το ανοσοποιητικό να εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους. Οι επιστήμονες αντέγραψαν πρακτικά την πρωτεΐνη των καρκινικών κυττάρων και κωδικοποίησαν στο RNA της την πληροφορία ότι πρόκειται για ιό.

Οπως τονίζουν, θεωρητικά η παρέμβαση στην κωδικοποίηση του RNA μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε πρωτεΐνη καρκινικού ιστού. Αρα είναι δυνατή η ανάπτυξη εμβολίου αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας.

Στα πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε τρεις ανθρώπους, μόλις τα «εμποτισμένα» με το κωδικοποιημένο RNA νανοσωματίδια εισχώρησαν στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς ενεργοποίησαν αμέσως τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού σε λεμφαδένες και σπλήνα.

Τα Τ-κύτταρα αναγνώρισαν ως στόχο όποια κύτταρα έφεραν τη συγκεκριμένη κωδικοποίηση κι έτσι επιτέθηκαν σε όλα τα καρκινικά κύτταρα. Η συγκεκριμένη μέθοδος «σπάει» την προστασία που παρέχει το ανοσοποιητικό σύστημα (για να μην προκαλέσει φθορά στον ίδιο τον οργανισμό του) στα καρκινικά κύτταρα που καμουφλάρονται ως φυσιολογικά κύτταρα.

Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση νεοπλασιών συνίσταντο στο να υπενθυμίζουν συνεχώς στο ανοσοποιητικό σύστημα πως τα καρκινικά κύτταρα είναι «ξένα» και κακοήθη, και πρέπει να συνεχίσει να τους επιτίθεται όπου και όποτε τα εντοπίζει, ιδίως στο στάδιο εκείνο κατά το οποίο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλει από μόνο του τη δράση του για να μην προκαλέσει ζημιά στους ιστούς του οργανισμού.