Ημερίδα από το ΚΕΦΙ: Καρκίνος ουροποιητικού: Αναγκαίος ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος

Ημερίδα από το ΚΕΦΙ: Καρκίνος ουροποιητικού: Αναγκαίος ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος

Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών στο πλαίσιο Επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποίησε.

Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, τονίστηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της κυρίας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η πρώτη επιστημονική ενότητα επίσης, ξεκίνησε με τον κ. Θεόδωρο Καλογερόπουλο, Χειρουργό Ουρολόγο FEBU, Επιμελητή Β’ Ουρολογικού Τμήματος Α.Ο.Ν.Α. «Αγ. Σάββας», με θέμα ομιλίας «Η Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Καρκίνων του Ουροποιογεννητικού Συστήματος από την σκοπιά του Χειρουργού Ουρολόγου», τη σκυτάλη έλαβε ο κος Ευάγγελος Μπουρνάκης, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας Β’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, “ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ” Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, Συνεργάτης “ΙΑΣΩ” General, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη θεραπευτική, τις σύγχρονες προσεγγίσεις και την ανάπτυξη των βιοδεικτών αναφορικά με τον μεταστατικό καρκίνο του ουροποιητικού.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεώργιου Λύπα, Παθολόγου Ογκολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή Α’ Ογκολογικής Κλινικής & Υπεύθυνου Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, με θέμα «Ανοσοθεραπεία των Νεοπλασμάτων του Ουροποιητικού Συστήματος» και θα ολοκληρωθεί με τον κο Γεώργιο Πισσάκα, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Συντ. Διευθυντή Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, ο οποίος θα αναφερθεί στον ρόλο της Ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα ξεκίνησε με τον κ. Ευθύμιο Β. Γκότση, Κλινικό Διαιτολόγο BSc, MSc, Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του ουρογεννητικού, την πρόληψη & θεραπεία, ακολούθησε η κα Μαρία Κοκολάκη, Διευθύντρια Αναισθησιολόγος, Ιατρείο Πόνου, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», η οποία αναφέρθηκε στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών με καρκίνους ουροποιογεννητικού συστήματος, και ολοκληρώθηκε με την παρουσία ασθενούς, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την επίσημη χορηγία της Bristol-Myers Squibb και την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Roche Hellas Α.Ε. & Pfizer Hellas A.E.