ΕΙΝΑΠ: Δείτε τι προτείνει για τις ιατρικές ειδικότητες

ΕΙΝΑΠ: Δείτε τι προτείνει για τις ιατρικές ειδικότητες

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εκτιμά ειδικότερα πως η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα νοσεί εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και σχεδιασμού.

«Αν κανείς προσθέσει και τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων στην υγεία με την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση της εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επιχειρειθείσα άκρατη ιδιωτικοποίηση, τη φυγή των νέων γιατρών, την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της εκπαίδευσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι το σύστημα πρέπει να υποστεί αλλαγές» αναφέρει σχετικά.

Εντούτοις, η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΕΣΥ για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις των ειδικευομένων, ως μη ικανές να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα των σημερινών δεδομένων, ενώ καταθέτει πλαίσιο 8 σημείων, στο δημόσιο διάλογο.

Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αναβάθμιση και ενεργοποίηση του πραγματικού ρόλου των Επιστημονικών Συμβουλίων. Δηλαδή, έλεγχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, έλεγχος προγραμμάτων εκπαίδευσης τμημάτων, έλεγχος προγραμμάτων χειρουργείων.
Επιτροπή εκπαίδευσης ανά ειδικότητα αποτελούμενη από γιατρούς ΕΣΥ (75%) και πανεπιστημιακούς (25%) για ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Επιλογή εκπαιδευτών από τα τμήματα και τις κλινικές ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητές τους.
Τα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται Κέντρα Εκπαίδευσης, Μετεκπαίδευσης και Έρευνας Ιατρών.
Χρόνος ειδικευόμενων και ειδικευμένων στο καθημερινό πρωινό ωράριο, αφιερωμένος στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Κρατική χρηματοδότηση όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το υπουργείο Υγείας σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Απεμπλοκή της ιατρικής εκπαίδευσης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει σύγχρονη, δωρεάν, καθολική περίθαλψη απαιτείται μια νέα, σύγχρονη δημόσια υγειονομική εκπαίδευση» καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.