Ιωάννης Κωτσιόπουλος: Τέλος στις κλινικές Covid-19 από φθινόπωρο

Ιωάννης Κωτσιόπουλος: Τέλος στις κλινικές Covid-19 από φθινόπωρο

Τέλος στις κλινικές Covid-19 από φθινόπωρο ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Ειδικότερα ο κ. Κωτσιόπουλος προανήγγειλε δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών covid τις οποίες μελετά το Υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορωνοϊό ώστε να μην μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών covid καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς να απαιτείται να μεταφερθούν σε κλινική Covid.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με νευρολογικά προβλήματα που έχει προσβληθεί και με κορωνοϊό θα νοσηλεύεται σε κάποιο απομονωμένο χώρο στην νευρολογική κλινική.

Επίσης κάνοντας μια αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από τον Covid-19 επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ήταν διαχειρίσιμη, καθώς, οι νοσηλείες ήταν σχετικά ήπιες και δεν οδήγησαν σε διασωληνώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον μικρότερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στο τελευταίο πανδημικό κύμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι είχαμε μεν πάρα πολλά κρούσματα, όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κύματα είναι ότι δεν πιέστηκαν οι ΜΕΘ. Επομένως είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στο προσωπικό να ξεκουραστεί και έγιναν απολυμάνσεις στις Μονάδες. Πλέον, οδεύουμε προς τον χειμώνα περισσότερο προετοιμασμένοι και έχοντας ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια μας, τις 1.000 ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που αποτελούν και τη μεγάλη παρακαταθήκη της πανδημίας», τόνισε.

Σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου, απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να την κάνουν: «χωρίς να περιμένουν απαραιτήτως το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που αναμένεται το φθινόπωρο».