Υπ. Υγείας: Δεν απομακρύνονται στελέχη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Υπ. Υγείας: Δεν απομακρύνονται στελέχη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Διαψεύδει ο υπουργός Υγείας τις φήμες περί μη ανανέωσης συμβάσεων προσωπικού στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού, Έλενας Ράπτη, επεσήμανε τη διαχρονική συνεισφορά του Ινστιτούτου στην πρόληψη συγγενών διαταραχών στα νεογνά, τη διάγνωση μεταβολικών νοσημάτων κλπ. και διευκρίνισε ότι δεν ισχύει η αναφορά περί μη ανανέωσης καμίας σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, υπάρχουν αποφάσεις που ανανεώνουν τις συμβάσεις α)του  προγράμματος LUMOS (16/11/2015), β) του προγράμματος  προστασίας  παιδιών από trafficking στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας (ανανέωση έως 30/04/2016), γ) του προγράμματος  διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης  και παραμέλησης παιδιών (έως 31/03/2016) και  δ) της συνέχισης του προγράμματος μητρικού θηλασμού «Αλκυόνη» με επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 37.000 ευρώ για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.

Όπως είπε ο υπουργός, το μόνο πρόγραμμα του οποίου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ήταν το «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση, διάγνωση, και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών» καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου στις 30/10/2015.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εκτίμηση για αποψίλωση στελεχών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού καθώς πρόκειται για εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχους έργου για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. «Οι συμβάσεις των εργαζόμενων αυτών δεν μπορούν να παραταθούν μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Ωστόσο, η πολύ σημαντική συνεισφορά του επιστημονικού προσωπικού μπορεί να αξιοποιηθεί στο βαθμό που εγκριθούν νέα προγράμματα» ανέφερε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που να διαθέτει τη συνδιαχείριση καινοτόμων προγραμμάτων σε ΜΚΟ ή ιδιώτες παραγκωνίζοντας τις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου και τόνισε ότι  υπάρχει ανάγκη ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού των δράσεων που εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας, της πρόληψης και της δημόσιας υγείας».