ΗΠΑ: Πράσινο φως από CDC για 3η δόση Pfizer στους άνω των 65 και σε άτομα με νοσήματα

ΗΠΑ: Πράσινο φως από CDC για 3η δόση Pfizer στους άνω των 65 και σε άτομα με νοσήματα

Την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού σε πολίτες άνω των 65 ετών αλλά και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα αποφάσισε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θα γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με υποκείμενα ιατρικά νοσήματα η αρμόδια επιτροπή του CDC ψήφισε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 50 – 64 ετών που έχουν ιατρικό ιστορικό, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, η επιτροπή δεν συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων γενικά σε ενηλίκους κάτω των 65 ετών χωρίς νοσήματα, ούτε συγκεκριμένα στους υγειονομικούς, παρόλο που η δουλειά τους συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA ανακοίνωσε ότι δίνει άδεια επείγουσας χρήσης εμβολιασμό με τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer και BioNTech για τους άνω των 65 αλλά και για ευάλωτες ομάδες. Επομένως, όπως φαίνεται, οι υγειονομικοί δεν θα συμπεριληφθούν στις ευάλωτες ομάδες που θα κάνουν τρίτη δόση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η απόφαση της επιτροπής έρχεται έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων μεταξύ κορυφαίων εμπειρογνωμόνων υγείας σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει μια ενισχυτική δόση και πότε – και αν είναι ακόμη πρόωρο να θέσουμε την ερώτηση. Ωστόσο, οι συμβουλευτικές ομάδες ψήφισαν τελικά να προτείνουν την αναμνηστική δόση εμβολιασμού, ενημερώνοντας από δεδομένα που δείχνουν τη σταδιακά εξασθενημένη ανοσία από το εμβόλιο που επηρεάζει τους ηλικιωμένους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων ψήφισε η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης των CDC μένουν να εγκριθούν από την διευθύντρια του θεσμού, τη Ροσέλ Ουαλένσκι. Οι συστάσεις της εξάλλου δεν είναι δεσμευτικές· οι πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσαν να τις αψηφήσουν και να υιοθετήσουν δικές τους προσεγγίσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.
Άνοιξε ο δρόμος για τρίτη δόση σε εκατομμύρια Αμερικανούς

Πάντως η ψηφοφορία και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή FDA συνέστησε επίσης τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.

Η επιτροπή δεν ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, ενοίκους κέντρων υποδοχής αστέγων και τροφίμους φυλακών, εν μέρει λόγω της δυσκολίας που θα είχε η εφαρμογή αυτής της σύστασης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC. Εξήγησε πως νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται εν καιρώ.

Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η Pfizer, όπως και ορισμένοι αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επιχειρηματολογούν πως οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις θα απαλείψουν το πρόβλημα της μειούμενης ανοσίας. Ο Δρ. Φάουτσι και άλλοι θεωρούν επίσης πως μπορεί να μειώσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους που προκαλεί η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του ιού, μειώνοντας ιδίως τις μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων.

Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωση, αν και οι ΗΠΑ συνέχιζαν να καταγράφουν κάπου 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις. Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 681.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42,55 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.