Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το Παστέρ ξεκίνησε τη μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το Παστέρ ξεκίνησε τη μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού

 

Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε τη μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού.
Επισκόπηση περιστατικών

Έως την 21η Απριλίου 2022, τουλάχιστον 169 περιπτώσεις παιδικής οξείας ηπατίτιδας αγνώστου προελεύσεως έχουν αναφερθεί σε 12 χώρες της ευρωπαϊκής και αμερικανικής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) . Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί κρούσματα στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Ισραήλ (12), ΗΠΑ (9), Δανία (6), Ιρλανδία (< 5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1)

Τα εργαστηριακά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι, οι κοινοί ιοί που κυκλοφορούν στα παιδιά βρίσκονται, επί του παρόντος, σε υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αδενοϊών · η αύξηση εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν, όλο και περισσότερο ότι, τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά πιθανόν να συνδέονται με μόλυνση από αδενοϊό οροτύπου F41. Ωστόσο, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται διεξοδικά.

Συμπτωματολογία

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού.
Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου) ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα δε, περιλαμβάνουν:

κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
σκουρόχρωμα ούρα
αποχρωματισμένα κόπρανα
κνησμός στο δέρμα
μυικό άλγος και αρθραλγία
αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης
απώλεια όρεξης
κοιλιακό άλγος·

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών