«Υπό κατάρρευση» το νοσοκομείο Κεφαλονιάς

«Υπό κατάρρευση» το νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Κεφαλονιάς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις και τονίζουν πως αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο Αργοστολίου ξεπερνάει κάθε όριο επιστημονικής αξιοπρέπειας και ανθρώπινης αντοχής.

Για παράδειγμα, στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν μόλις δύο γιατροί με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των εφημεριών. Αυτές γίνονται με συνεχή μετακίνηση γιατρών από άλλες δομές υγείας του νησιού, με αποσπασμένους αγροτικούς ιατρούς. Να σημειωθεί πως στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν θέσεις για επτά ειδικευόμενους και τέσσερις ειδικευμένους. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου λειτουργεί με το μισό από το ιατρικό προσωπικό που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο» λένε οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής, σημειώνοντας πως «Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε περίπου 80 ώρες, 6 ημέρες την εβδομάδα έκαστος χωρίς αυτό να μην έχει αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία αλλά και στην επιστημονική μας επάρκεια». Αν συνδυάσει κανείς το δεδομένο αυτό και με τις υπόλοιπες ελλείψεις του νοσοκομείου μπορεί αβίαστα να βγάλει το συμπέρασμα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας απλά καταρρέει, τονίζουν οι γιατροί, λέγοντας πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το τακτικό Παθολογικό ιατρείο του νοσοκομείου και πως είναι δύσκολη έως αδύνατη αρκετές φορές η παρακολούθηση χρόνιων ασθενών, όπως ογκολογικών.

Παράλληλα, η ΜΕΘ που διαθέτει πέντε κλίνες δεν λειτουργεί καθόλου, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι βάρδιες καλύπτονται με μετακινήσεις νοσηλευτριών από άλλα τμήματα. Ενδεικτικά στον κλάδο ΤΕ και ΥΕ το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Στο προσωπικό οφείλονται κανονικές άδειες και ρεπό από το 2013.

Εξίσου τραγικό είναι πως η βάρδια στα ασθενοφόρα τις περισσότερες φορές καλύπτεται με ένα μόλις όχημα και πλήρωμα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νησιού που λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τεράστιες.