Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια του 2ου Mental Health Conference.

«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε ο Υπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας. Υπάρχουν έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική. Θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν.

Έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ψυχική υγεία. Το Υπουργείο παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες το σχέδιο για την επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο έτυχε θετικής αποδοχής.

Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, όπως την προτεραιότητα σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων, τη δημιουργία νέων δομών για την Τρίτη ηλικία και την ένταξη του ψυχιατρικού νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.

Κορυφαίοι διεθνείς ομιλητές, εκπροσωπώντας τους διεθνείς οργανισμούς συμμετείχαν στο Συνέδριο παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα διεθνή στοιχεία, πιο συγκεκριμένα: Ο Patricio Marquez, Επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι απλά ένα θέμα δημόσιας υγείας, αλλά ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις «Χαμένες θέσεις εργασίας, και απουσία από τη δουλειά, λόγω μίας ψυχικής νόσου μειώνουν την παραγωγικότητα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 300 εκ. καταθλιπτικοί εκ των οποίων τα 20 εκ. είναι έφηβοι» τόνισε ο Marquez. «Το συνολικό κόστος της ψυχικής υγείας θα φτάσει μέχρι το 2030 τα 6 τρις δολάρια».

Η Emily Hewlett εκπροσωπώντας τον Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων είναι μείζον θέμα κοινωνικής πολιτικής των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς 1 στους 5 συνανθρώπους μας πάσχει από ψυχική νόσο. Το κόστος αντιμετώπισης ψυχιατρικών διαταραχών αγγίζει το 4% του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η Marie Berlet Αντιπρόεδρος της EUFAMI, παρουσίασε πρόσφατη πανευρωπαική μελέτη σύμφωνα με την οποία 1 στους 3 οι φροντιστές ατόμων με ψυχικές παθήσεις βιώνει και ο ίδιος κατάθλιψη, ενώ 9 στους 10 έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από τους ειδικούς.

Ο  Jose Miguel Caldas de Almeida, Professor of Psychiatry NOVA University of Lisbon, Coordinator EU Join Action for Mental Health and Wellbeing δήλωσε ότι στον Ευρωπαϊκό Νότο έχουμε το παράδειγμα δύο χωρών στις οποίες υπήρξε επιτυχημένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την Ιταλία και την Ισπανία. Η αποτυχία του Πορτογαλικού μοντέλου προέκυψε από την κρίση και την έλλειψη χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα υπάρχει η ίδια απειλή. Το μοντέλο που θεωρείται περισσότερο αποτελεσματικό είναι η προσέγγιση στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας. Ενώ η κλασική επιδημιολογία αναγνώριζε τις γυναίκες ως μεγάλη πλειοψηφία των καταθλιπτικών ασθενών, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε πρώτη φορά η «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα» (Μ.Α.Ν.Α), ένα ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016), το οποίο υλοποιήθηκε από την ΕΠΑΨΥ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιου Στυλιανίδη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης πάνω από τις μισές νοσηλείες του Ψ.Ν.Α. αφορούν σε ακούσιες νοσηλείες, με το 30,2% αυτών να εκτελούνται αυτεπάγγελτα. Στο 55%των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας στο Ψ.Ν.Α., αιτία ενεργοποίησής της είναι η «επιθετικότητα» και στο 34,2% η «ασυνέχεια στην φαρμακευτική αγωγή». Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του.