Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση!

Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση!

Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών προκαλεί σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τύφλωση! Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων συστατικών, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ευθύνονται και για την αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

«Ο ρόλος της διατροφής στην όραση είναι ιδιαίτερα σημαντικός» δηλώνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Μάλλιας. «Είναι γνωστό ότι η κακή διατροφή και μάλιστα η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ενοχοποιούνται για την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων της καρδιάς, των νεφρών και όχι μόνο» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει  ότι η αρτηριοσκλήρυνση πλήττει επίσης και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, προκαλώντας σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Μάλλιας, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ασκεί προστατευτική δράση από την εμφάνιση παθήσεων, όπως του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Στις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιλαμβάνονται το β-καροτένιο, το οποίο βρίσκεται άφθονο στα καρότα και τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών, το λυκοπένιο της ντομάτας, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται σε αφθονία στο καλαμπόκι, τις κίτρινες πιπεριές, το σπανάκι και τον κρόκο του αυγού αλλά και η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου.

Προστατευτικό ρόλο έχει επίσης η πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τόσο για την καρδιά όσο και για την όραση και τα μάτια μας. Συγκεκριμένα, ένα από τα Ω-3 λιπαρά οξέα –το δοκοσαεξανοϊκό οξύ- αποτελεί βασικό συστατικό στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, ενώ επίσης παίζει ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση, στην ανάπτυξη νευρικών ιστών και στη δημιουργία των νευρικών συνάψεων του αμφιβληστροειδούς.

Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, η τσιπούρα, το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών, όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή, κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης.

Μάλιστα μελέτη σε περίπου 38.000 γυναίκες και στις διατροφικές τους συνήθειες που διήρκησε δέκα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Ophthalmology», έδειξε ότι η κατανάλωση των παραπάνω ψαριών μειώνει μέχρι και 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε τακτικά ψάρι, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μία φορά ψάρι την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως εκτός από τα λιπαρά ψάρια και τα αντίστοιχα ιχθυέλαια, τα ωμέγα 3 μπορούμε να τα πάρουμε ακόμα από τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τα σαλιγκάρια και ορισμένα λαχανικά που βρίσκουμε και στην ελληνική χλωρίδα, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαραίτητη για καλή όραση είναι και η επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α –η βιταμίνη της όρασης, όπως λένε οι γιατροί- δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το ψάρι, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, οι χρωματιστές πιπεριές, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο.

«Η έλλειψη βιταμίνης Α για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρασης και ξηροφθαλμία, σε εκφυλιστικές καταστάσεις, όπως η εξέλκωση του κερατοειδούς, ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση» επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, αφού υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α έχει τοξικές επιδράσεις. Ένα από τα συμπτώματα της τοξικότητας αυτής είναι η διπλωπία, δηλαδή η τάση του ματιού να βλέπει τα αντικείμενα διπλά.

«Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε τα μυστικά της διατροφής. Αρχής γενομένης όμως από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει: ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, λογική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά» υπογραμμίζει ο κ. Μάλλιας και προσθέτει ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Οι έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται με εκφυλιστικές νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση. Συχνά οι παραπάνω παθήσεις προκαλούν σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως: η ξηροφθαλμία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.