Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Η εποχική κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη “αφορμές”, που προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία πολλές φορές δεν τα συνειδητοποιούμε εύκολα.

Δείτε ποια είναι τα πιο έντονα σημάδια της καλοκαιρινής κατάθλιψης:

Ανεξήγητη αναστάτωση

Η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού εκδηλώνεται περισσότερο ως υπερδιέγερση παρά ως λήθαργος, όπως γίνεται με την εποχική κατάθλιψη του χειμώνα. Εάν δεν νιώθετε να είστε ο εαυτός σας και αν είστε πολύ νευρικοί στον ύπνο, ή στην συνήθη ρουτίνα σας, μπορεί να έχετε καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Προσμονή και απογοήτευση

Αυτό συμβαίνει και με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και διακοπές, τις οποίες μπορεί να προγραμματίζετε καιρό πριν και τελικά απογοητεύεστε από την εξέλιξή τους. Αυτό σας αφήνει με ένα συναίσθημα κατάθλιψης ενόψει του χειμώνα και των υποχρεώσεων που μοιάζουν “βουνό”, επειδή δεν ξεκουραστήκατε και δεν διασκεδάσατε αρκετά μέσα στο καλοκαίρι.

Ελλιπής ύπνος

Η αυξημένη ηλιοφάνεια, κάνει τον εγκέφαλο να νομίζει ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και γι’ αυτόν το λόγο εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη (γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου) και περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή και ως η ορμόνη του στρες). Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αυξημένες αρμοδιότητες και στρες στην εργασία

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών συνεπάγονται και την απουσία πολλών συναδέλφων από την δουλειά. Αυτό “υποχρεώνει” εκείνους που μένουν πίσω να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνολικές απώλειες. Αυτό, μπορεί να σας κάνει πιο ευέξαπτους και εκνευρισμένους για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, ενώ εκτοξεύει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.