Καλούν γιατρούς σε απολογία γιατί έγραψαν φάρμακα εκτός ειδικότητας

Καλούν γιατρούς σε απολογία γιατί έγραψαν φάρμακα εκτός ειδικότητας

Σε συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φωτίου Πατσουράκου με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκη Γεωργακόπουλο, η οποία αφορούσε την κλήση ιατρών προς παροχή εξηγήσεων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων που -κατά τον ΕΟΠΥΥ- είναι εκτός γνωστικού πεδίου των καρδιολόγων, ο κ. Πατσουράκος ενημέρωσε ότι είναι στο γνωστικό αντικείμενό τους η αντιμετώπιση του υψηλού ουρικού οξέως, όπως προβλέπουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η γαστροπροστασία επί λήψεως αντιαιμοπεταλιακών ή αντιπηκτικών ή παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζήτησε να υπάρχει και τεκμηρίωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της από 19/12/2016 επιστολής της Ένωσης προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, με αίτημα την παύση κλήσεων των ιατρών σε απολογία, διότι είχαν αναγράψει φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφερόταν στο έγγραφο που είχαν λάβει, όπως π.χ. για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στα πλαίσια φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή νόσο. Παράλληλα, είχε ζητήσει την επίλυση του προβλήματος με διάλογο και συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και Ομοσπονδίες, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ.

Κατόπιν της συνάντησης του κ. Πατσουράκου με τον κ. Γεωργακόπουλο, η ΕΕΚΕ απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ζητώντας την αποστολή εγγράφου προς τον ΕΟΠΥΥ με τις απόψεις της, που να δικαιολογούν την αναγραφή φαρμάκων για το ουρικό οξύ και για γαστροπροστασία από τους καρδιολόγους για να μην τιμωρηθούν αδίκως, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταστεί κατανοητό από τον ΕΟΠΥΥ ότι οι καρδιολόγοι δύνανται να αναγράφουν φάρμακα σε επείγουσες περιπτώσεις και για άλλες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις.